Zoals Bas eergisteren al beschreef heeft hij last van koorts. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van een ontstoken vinger.

We hadden al gezien dat zijn vinger wat rood was en opgezet, we dachten zelf aan een splinter. Maar toen Bas terug begon te denken bleek dat het ontstoken gebiedje precies de plek was waar het prikje gegeven was om de glucose spiegel te meten.

Na het prikje staat je huid even open, hoogstwaarschijnlijk is er toen een (huid)bacterie naar binnen geslopen en zich lekker gaan vermenigvuldigen. Voor een ‘normaal’ persoon met een goede weerstand is dit niet zo’n probleem, maar voor Bas is dit natuurlijk een ander verhaal. Want tijdens de PET-Scan was hij aan het dippen. Slecht moment dus en domme pech.

Gisteravond belde Bas voor de zekerheid nog even naar zijn afdeling, Hematologie. Zij adviseerde hem om naar de eerstehulp te gaan in Utrecht. M’n vader moest hierdoor zijn verjaardag vroegtijdig afbreken om samen met Bas en Steph (de BOB) naar Utrecht te gaan. Rond een uur of 20.45 vertrokken we en 20 min later waren we te plaatsen.

We werden in het begin redelijk snel geholpen en konden al gauw doorlopen naar de Serre. Dit is de wachtkamer voor als je ‘gezien’ bent. Eerst is er een foto gemaakt van de vinger, om te kijken of het bot niet was geïnfecteerd. Maar dit was gelukkig niet zo.
Daarna moesten we weer wachten in de Serre, maar Bas voelde zich beroerd en vroeg of ik naast hem kwam zitten zodat hij tegen me aan kon hangen/slapen.
We hadden het idee dat de situatie van Bas werd onderschat en we vroegen of er nog een kamer vrij was met een bed. De dienstdoende zuster regelde snel een kamer en was ontzettend lief voor Bas. Ze kwam met dekens, drinken, paracetamol en licht moest ook nog is uit, zodat hij kon rusten. Echt zoals een zuster moet zijn.

Het was ondertussen alweer 22:30 uur. Maar we moesten wachten op de arts die verder zou kijken/handelen. Maar die was bezig met patiënten op de High-Care en moest hierna de dienst overdragen. Pas om 23:15 kwam de nachtdienst-arts.

Vanaf toen ging het allemaal redelijk snel. Er was als eerste een chirurg om een ovaalsnede te maken op de plaats van de ontsteking. Er werd als ware een hapje uit z’n vinger genomen. Dit gebeurde onder een plaatselijke verdoving. Hierdoor kon de ontsteking zijn troep snel kwijtraken.

Hierna kwam er een, ook zo’n lieve, broeder die bloed bij Bas afnam. Aangezien wij de enige waren bij de eerstehulp kwam hij regelmatig even kijken hoe het ervoor stond met ons. Tevens zat hij iedereen achter z’n broek aan zodat wij snel werden geholpen, erg tof.
Het onderzoek naar de bloedwaarden duurde ongeveer een uur. Rond een uur of 01:15 waren deze bekend.

De chirurg had in eerste instantie gezegd dat Bas niet hoefde te blijven in het ziekenhuis. Maar de arts wilde toch voor de zekerheid Bas 1 of 2 nachten houden ter controle.
De controle is vanwege dat Bas 2 februari zijn 4e kuur krijgt en daarop volgend de transplantatie. Ze willen er zeker van zijn dat dit gewoon door kan gaan en niet in de weg wordt gezeten door zoiets stoms als een ontstekinkje.

De opname is aan de ene kant natuurlijk een enorme domper, maar aan de kant is het natuurlijk met alle goeie bedoelingen. Zodat Bas zijn kuren normaal kan voortzetten en geen vertraging op loopt.

[image=upload/08spoedopname.jpg]

In de tussentijd hebben me vader en ik 1.5 uur op de gang gezeten, terwijl Bas lekker lag te slapen. We moesten hem toch even wakker maken omdat hij een infuus moest krijgen met antibiotica. Dit wilde natuurlijk niet weer in 1 keer lukken. De broeder zat wel goed met de naald, maar de aderen van Bas zijn zo stuk dat zelfs als ’t goed gaat al ontzettend pijn doet. Hij kwam met idee om iemand anders te halen die erg goed kan prikken en ook veel ervaring heeft met stugge huid. Toevallig was dat een wielrenster en ze droeg een bandje van Alpe d’HuZes, toch weer leuk :).

Het infuus was gezet en het andere bed was al te plaatse. Het was toen in optocht naar de afdeling Hematologie. Daar hebben we Bas verder geïnstalleerd. Het was 02:00 uur toen wij aan onze terug reis konden beginnen naar Harderwijk.

door Steph