Vanaf vandaag ben ik de officiële donor van Bas. Ik maak dus vanaf nu onderdeel uit van zijn behandeling en maak straks ook onderdeel uit van zijn lichaam. Dus ik vond dat ik wel het recht had om iets op zijn blog te schrijven 😀

[image=upload/handtek.jpg]

Vandaag mocht ik (Steph) eens in de schoenen van Bas staan en had een dagje UMC voor de boeg. Een reeks onderzoeken die moeten uitwijzen dat ik een gezonde donor ben voor Bas.

Op het programma stond:
– Laboratorium voor bloedafname (7 buisjes)
– Röntgen voor een longfoto (X-Thorax)
– Afdeling hartfunctie voor een hartfilm (ECG)
– Lichamelijk onderzoek bij de hematoloog (gelukkig geen beenmergpunctie :D)
– Gesprek met een verpleegkundig voor voorlichting.

Wat gebleken is uit deze onderzoeken dat we weer een stapje dichter bij de transplantatie zijn. Ik ben een gezonde donor. Altijd fijn om goede berichten te horen. Bas was dan ook zeer goed te spreken toen ik hem opbelde in Duitsland.

Maar jullie vragen je natuurlijk al weken af hoe het nou allemaal verder gaat. Nou, het zit zo.
De transplantatie staat gepland op maandag 14 december. Bas zal donderdag 10 december al worden opgenomen ter voorbereiding van de transplantatie. Vanaf dan zal ik ook groeihormonen gaan spuiten. Dit is hetzelfde groeihormoon dat Bas vorig jaar spoot voor de transplantatie van zijn eigen stamcellen. Door dit groeihormoon gaat mijn beenmerg als een gek stamcellen aanmaken. Deze hoeveelheid stamcellen kan het beenmerg niet herbergen en gooit de overtollige stamcellen in de bloedbaan. De stamcellen zullen dan op maandag uit mijn bloed worden gefilterd. Dit zal tussen de 2 en 4 uur duren. Hierna gaat mijn stamcellen, in een zakje, naar het laboratorium om te worden gewassen en bewerkt. Dit duurt ongeveer drie uur en daarna kan de daadwerkelijke transplantatie beginnen en treden ze het lichaam van Bas binnen.

Maar dan begint het pas. Want het afweersysteem van Bas werkt niet naar behoren. Want iedereen draagt kankercellen bij zich, want er vinden altijd verkeerde celdelingen plaats. Je afweersysteem kan deze verkeerde cellen opsporen en opruimen. Maar dit werkt helaas niet goed bij Bas. Mijn afweersysteem werkt wel goed (gelukkig). Het is dan ook de bedoeling dat mijn afweersysteem (de stamcellen) Bas zijn afweersysteem gaat helpen om de kankercellen op te ruimen. Ik ga hem dus helpen vechten tegen de ziekte, From the inside!. Hoe vet!
Dit helpen moet echter wel langzaam en onder strenge controle gebeuren. We willen natuurlijk niet dat mijn cellen heel Bas uit de weg ruimt.

Dit was in een notendop de transplantatie. Meer details zullen in de loop van de tijd vast en zeker door Bas worden verteld.