In de laatste week van oktober ben ik samen met Pa naar de Harz geweest. Dit gebeurde onder leiding van een Mandan. Wij zouden zeggen een indiaan. Maar hij is een Mandan. [b][link=http://en.wikipedia.org/wiki/Mandan](Wiki-Mandan)[/link][/b]. Ik heb deze beste man ontmoet bij het verjaardag feestje van Jip Steman. Hij werd op 9-9-9 9 jaar oud en vierde zijn verjaardagsfeestje in het bos met deze Mandan door onder andere pijl en boog te schieten. Ik was daar dus ook bij. Het was eigenlijk ontzettend leuk. Ik heb daar toen echt een leuke dag gehad en hele vreemde man ontmoet. Deze Mandan heet Tatanka. Hij is opgegroeid in Canada en is daar in zijn stam medicijnman. Ze leven daar nog steeds gewoon in de natuur… wat dan opeens een reservaat heet. Toen hij een jaar of 35/40 was is hem verteld dat hij naar Europa moest gaan om hier te gaan vertellen over zijn cultuur. Dat begon allemaal in de Harz in Duitsland. Een prachtig stuk natuurgebied midden in Duitsland waar de grens ligt tussen het oude Oosten en Westen. Nadat hij een tijd in de Harz heeft geleefd en daar veel heeft kunnen vertellen over de natuur. Is er vanuit zijn stam het signaal gekomen om naar een ander land te gaan. Dat was dus Nederland. Hij woont nu een paar jaar in Markelo. En verteld mensen over zijn cultuur doormiddel van lezingen op scholen, kinderfeestjes, kunstmarkten etc. Daarbij helpt hij sommige mensen die om hulp vragen.

Terug naar het verjaardagsfeestje van Jip. De hele dag had ik een raar soort gevoel van zenuwen als ik naar Tatanka keek. Heel vreemd, alsof hij dwars door me heen keek. Zelfs bij de lunch begon hij over chemo-kuren. Daar praat je toch niet echt bij een kinderfeestje met kinderen van 9 jaar… Dan sta ja toch wel even raar te kijken. Maar er op in te haken waar al die kids zaten durfde ik eigenlijk niet. Aan het einde van dag toen we allemaal naar huis gingen bleef ik nog even bij hem staan. Ik had al mijn moed verzameld en vroeg hem trillend op m’n benen, of hij [i]het[/i] aan mij kon zien. “Ja”. “Oke, kunnen we er ook nog iets aan doen?’. “Ja”.

Ik kreeg een telefoonnummer en heb dat een paar dagen daarna gebeld. Natuurlijk heb ik thuis eerst alles verteld en overlegd of het verstandig was etc. Maar de ervaring was voor mij zo bijzonder dat ik al zeker was van mijn zaak. Ik ben er nu een paar keer geweest en het is telkens geweldig als ik daar ben. Ik voel me bij hem ontzettend goed. Je leert er zoveel en dan bedoel ik eigenlijk gewoon de dingen die we met ze alle in het westen zijn vergeten.

Vanaf het begin heeft Tatanka gezegd dat hij mij graag mee wilde hebben naar de Harz. De Harz ligt tussen Hannover en Leipzich. Het natuurgebied is echt bijzonder mooi. Helemaal de oostkant is schön. De lucht is er ook bijzonder schoon. Maar je bent er ook gewoon even uit. Het was echt een gave week, ik heb niemand gemist. Het is lastig uit te leggen. Maar het was geweldig. We hebben veel gewandeld. Tenminste dat was de bedoeling maar Tatanka weet zoveel over elke blaadje, kruidje, paddenstoeltje dat je elke 10 meter stilstaat. Naast wandelen hebben we ook gevist op forellen! Heb er zelf 7 gevangen, hehe. Ik had nog nooit gevist omdat ik dacht dat ik er geen geduld voor zou hebben. Maar het is echt leuk… als je wat vangt. Het hoogte punt voor mij tijdens de week was toch wel het moment dat ik de pure energie van een … boom voelde.

[link=http://www.basmulder.org/weblog/foto/09harz/index.html][image=upload/09boom.jpg][/link]

Hoe speciaal was dat! Het was net of ik even bij tankstation was gestopt en even kon bijtanken. Het is de boom hierboven op de foto. We liepen er langs, en hij vertelde over dat de bomen die zo buiten de rest van de bomen staan bijzonder zijn. Dat deze heel krachtige energie hebben om ze ook extra sterk moeten zijn willen ze overleven alleen zonder de bescherming van de ander bomen bij bijvoorbeeld een storm of vorst. Nou dat heb ik gemerkt. Ik dacht oke ik ga het gewoon proberen even niet denken aan andere mensen die mij misschien stom gaan zitten aan kijken. Ik legde mijn handen op mijn boom en voelde al vrij snel een licht gevoel in m’n borst. Toen kreeg ik al kippenvel en was enthousiast dat het werkte. Daarna leek het wel of ik in de branding van de zee stond. Zo kwam de golven energie naar binnen. Onbeschrijflijk om de kracht van de natuur zo te voelen. Toen was het voor mij duidelijk. Ik ben goed bezig.