De derde week in 2007 was voor Bas behoorlijk heftig. De kuur verliep voor Bas en zijn omgeving erg voorspoedig. Hij straalde naar z’n omgeving niet anders uit dan positiviteit . Het ging natuurlijk ook erg voorspoedig, maar wij maakten thuis wel andere dingen mee. Kanker blijft kanker en je wordt er geen vrolijk mens van. Vooral de opeenstapelingen van chemo’s maken je chagrijnig en vooral erg ziek. Zichtbaar is de aften en de sluipende en dodelijke vermoeidheid. Het lichaam is dan niet in staat om ook maar iets te presteren. Voor een jonge vent met een behoorlijke dosis fanatisme in z’n lijf is het des frustrerender dat je niets kunt. Het is voor ons als ouders pijnlijk om je kind zo te zien aftakelen. Bas is voor ons nu wel heeel snel volwassen geworden.

Kort na de 7e kuur ging het echt mis. Het was zo voorspoedig gegaan. De aften nam in alle hevigheid toe. Eten ging niet. Uitsluitend vloeibaar. De koorts kwam in alle hevigheid, 40.6 is echt heftig. Wat doe je, bellen of afwachten. Even aanzien en vervolgens om middernacht naar de 1e hulp. Onderzoek, bloed goed en naar huis, koorts weg. Thuis weer koorts, bellen overleg etc.

Op maandag naar de specialist. Bas heeft angst, veel angst, is het terug? Waarom heb ik koorts. Weer visioenen. Afijn bloed en kweken goed. Foto’s longen en borst goed. Naar huis en besloten wordt om een afwachtende houding aan te nemen. Toch alle complimenten voor Bas zijn arts, dr Temizkan. De rest van de week leven we onder hoogspanning. Tussendoor wordt hem nog even een interview afgenomen voor de Stentor, voor hem erg belangrijk, we laten het doorgaan. Hoge koortsen, ijskoud en vervolgens je bed uitdrijven, waarom? Iedere dag telefonisch contact met de chemo-unit. Is een goede steun voor ons. Vrijdagnacht, Bas roept en we horen hem niet. Hij is erg kortademig en heeft een torenhoge hartslag. Sporten is leuk maar voor je omgeving kan dit erg vervelend zijn. Het luisteren naar je lichaam is leuk maar volgens mij alleen als je gezond bent. Het niet horen mag niet weer gebeuren. Zaterdagochtend weer overleg en met redelijke spoed naar het ziekenhuis. Weer het hele ritueel. Conclusie; nu wel een longontsteking zichtbaar en onmiddellijke opname (St. Jansdal, kamer 245). Bas heeft er vrede mee en ziet ook wel in dat we thuis niet zo door kunnen gaan. Hij weet nu weer wat er aan de hand is en dat kan hij accepteren. Nu eerst de koorts onderdrukken en weer doorgaan.

Harrie, vader van Bas.