In oktober heb ik al een stukje geschreven over de Bank die ik zou maken voor Bas. De afgelopen tijd is mij meerdere malen gevraagd hoe ik erbij kwam om een bank te maken voor Bas en die ergens in het bos neer te zetten. Dit is vooral gekomen door onze bezoeken aan Duitsland. De afgelopen jaren zijn Bas en ik regelmatig met z’n tweeen weggeweest. In Duitsland staat op elke mooie plek een forse bank van het model zoals ik gemaakt heb. Ook Tatanka had in de week dat we er waren zo’n bank gekocht. Terugkijkend heb ik samen met Bas heel wat gesprekken op “banken” gehad. Nu ik dit opschrijf zijn het voor mij waardevolle momenten, momenten met Bas en Tatanka. Ook in Nederland werd er tijdens onze MTB tochten natuurlijk wat gegeten en gedronken. De voorkeur kregen die plekken die iets bijzonders hadden, een mooie boom, vergezichten, stilte, de natuur. Kort na het overlijden van Bas heb ik hem op z’n kamer beloofd dat ik twee banken zou plaatsen op plekken waar ik de waarde van kende. Zoals Bas ook zei; je moet doen wat je zegt. Daarom was ik zo gedreven om dit te realiseren. De afgelopen tijd ben ik er erg druk mee geweest, het moest natuurlijk wel ergens op lijken. Afgelopen zaterdag, 5 maart 2011, was het dan eindelijk zover. De bank zou geplaatst worden. De locatie, “de Liesberg”, gelegen aan de Stakenbergerweg in Elspeet, was bekend. Het was een mooie ochtend, helder weer en een beetje vrieskou, perfect. Samen met oa Marco Knoppert, hij bestuurde de trekker, zonder hem was het zeker niet gelukt. De bank weegt een 500 kilo en die moet ook bij het maken regelmatig verplaatst worden. De oude bank werd verwijderd waarna met behulp van Jip de gaten voor de poten gegraven werden. Het plaatsen ging vlot. De bank hoort daar gewoon, hij knalt eruit, hij staat echt op z’n plek. Het was voor mij een emotioneel moment, onze bank met alle herinneringen daar te zien staan.
Dat deze bank en plek voor elke bezoeker een rustpunt mag zijn.